Slaščice

Vse kar morate vedeti o poročnih tortah

Na koncu vsakega slovesnega praznovanja, bodisi rojstnega dneva ali poroke sledi torta. Če se počutite preobremenjeni s seznamom opravil, ki jih morate opravite pred poroko, ste na pravem mestu. Za vas smo napisali članek, ki bo vseboval vse potrebne informacije, ki jih morate vedeti o poročnih tortah.

Ste se kdaj vprašali kaj so poročne torte postale popularne? Izkazalo se je, da obstajajo že od antičnega Rima. Takrat je ženin ob koncu poročnega slavja nad ženino glavo zlomil ječmenov kruh. To dejanje naj bi simboliziralo konec nevestine čistosti in srečo poročenega para. Po obredu so gostje zbirali drobtine, da bi jih lahko odnesli domov in s tem pridobili nekaj sreče novo-poročenega para.

V srednjeveški Angliji so zložili žemljice v nekakšen visok stolp in izzvali ženina in nevesto, da bi si svoj prvi poročeni poljub delila nad njim, če ga nista prevrnila in sta nalogo opravila uspešno so mnogi verjeli, da bo njun zakon prinašal blaginjo.

Konec 18. stoletja so prvič nastopile torte, ki jih poznamo še danes. Zgodba pravi, da se je vajenec peka zaljubil v šefovo hčer, zato je vedel, da mora narediti nekaj gracioznega, ko jo bo zaprosil. Stvari, ki jih počnemo iz ljubezni!

Današnje neveste in ženini imajo razkošje in svobodo ponuditi sladico po svoji izbiri, ne da bi se pri tem držali strogih pravil ali vraževerja. Poročna torta lahko izgleda ali okuša skoraj tako, kot se par odloči, tako da je možnosti praktično neskončno.

Kdaj je najbolje naročiti poročno torto?

Po izkušnjah mnogih parov je torto najbolje naročiti od -63 mesecev pred vašim velikim dnevom. Seveda pa je vse odvisno od tega v katerem mesecu se boste poročili (največ porok je poleti), kje se boste poročili in kako zahtevna je vaša torta, zato je priporočljivo, da izberete svojo slaščičarno kolikor hitro boste vedeli kaj želite. Tako boste imeli dovolj časa, da boste opravili degustiranje torte in spremljali njeno nastajanje in spreminjanje.

Ali je bolje poskušati torto na prazen želodec?

To je področje osebnih preferenc, vendar večina slaščičarjev priporoča, da približno eno uro pred degustacijo ne zaužijete ničesar, nekateri predlagajo lahek prigrizek. Naši slaščičarji vam bodo ponudili veliko izbire, zato vam predlagamo, da predhodno ne uživate intenzivnih okusov hrane.

Katere podatke morate posredovati slaščičarjem pred naročilom poročne torte?

Preden naročite torto, določite vsaj datum in kraj poroke. Dodatne informacije, kot so število gostov, oblikovalske želje ali bo torta predstavljena v zaprtih prostorih ali na prostem in čas ter kako bo torta postrežena, so zelo koristne. Več informacij lahko delite s svojim slaščičarjem, tem bolje!

Odvisno od slaščičarne lahko degustacija traja od 45 minut do ure in pol. Običajno bo degustacija trajala približno 1 uro.

Kateri so najbolj priljubljeni okusi, ki jih naročajo naše stranke?

Vsaka slaščičarna ima svoje edinstvene okuse, čeprav so nekatere tradicionalne možnosti skupne vsem (jagode in smetana). Tudi glede na sezono boste morda imeli na izbiro povsem novo paleto okusnosti, ki bo vašo izbiro samo še otežila. Tu je seznam najbolj priljubljenih okusov naše slaščičarne:

  • Borovnica in skuta
  • Čokolada
  • Pistacija in Marcipan
  • Malina, Jagoda

Alergije in poročna torta?

Če imate vi, vaš partner ali kateri izmed vaših gostov prehranske omejitve, ki jih nameravate upoštevati vam svetujemo, da nas o tem obvestite, da se skupaj pomenimo o sestavinah torte in možnih alternativah. Za več informacij vam svetujemo, da nam pišete in z veseljem bomo odgovorili na vaša morebitna vprašanja.