Slaščice

Čokolada

Čokolada ali »theobroma cacao« (latinsko ime) se dobesedno prevede kot “hrana bogov”. Kakav je izdelan iz semen cvetov kakavovih dreves. Semena pogosto imenujemo kakavova zrna. Kakav je v svoji najčistejši obliki super hrana, ki poleg tega da preganja žalost, znižuje tudi krvni sladkor.

Kratka zgodovina čokolade

Čokolado so v Evropo prinesli Španci, ki so se njene uporabe naučili od Aztekov. V Angliji so čokolado začeli uporabljati okoli leta 1657, prvič pa so jo izdelali v ZDA blizu Dorchesterja v Massachusettsu leta 1765. Američani na leto užijejo približno 12 kilogramov čokolade na prebivalca.

Predelava kakavovih zrn

Proizvodnja kakavovih semen je izredno zapleten in dolgotrajen postopek. Po obiranju se samo seme suši in fermentira od treh do devet dni. Encimi, ki jih sproži fermentacija, dajejo čokoladi značilen okus, ki se razvija med samim praženjem. Kakavovo zrno pred praženjem posušimo na soncu in očistimo v posebnih strojih, preden ga pražimo. Nato semena olupimo v drobilnem stroju in zmeljemo v čokolado. Med mletjem se maščoba stopi in tvori lepljivo tekočino imenovano čokoladni liker, ki se uporablja za izdelavo čokoladnih sladkarij. Maščobe se lahko tudi filtrira in nato ohladi, da nastane kakav v prahu.

 

Je čokolada zdrava?

Kakav ima visoko hranilno vrednost, saj vsebuje kar 20 odstotkov beljakovin, 40 odstotkov ogljikovih hidratov in 40 odstotkov maščob. Prav tako je blago stimulativen zaradi prisotnosti teobromina, alkaloida, ki je tesno povezan s kofeinom. Čokolada vsebuje več antioksidantov (encimov, ki preprečujejo raka) kot rdeče vino. Pomembno je omeniti, da morajo čokoladna zrna kakava, da bi bila koristna, vsebovati vsaj 70% kakavovih trdnih snovi. Veliko ameriških čokoladic vsebuje velike količine maščob in sladkorja ter dodatkov, zato vam svetujemo da poiščete kvalitetno in zdravo čokolado za vaše srce. Poleg tega morate paziti na vnos čokolade zaradi količine kalorij, zapakiranih v eno majhno ploščico. Obstaja približno 85 do 150 kalorij na ploščico, odvisno od blagovne znamke, ki jo kupite. Najbolje je, da kupite visokokakovostno ploščico temne čokolade.

Ali je zasvojenost s čokolado mogoča?

Mnogo študij odkriva različne poglede na čokolado. Nedavno so znanstveniki odkrili, da anandamidi v čokoladi in kakavu v prahu aktivirajo isti receptor v možganih kot marihuana. Rezultat je občutek dobrega počutja ali blaga evforija. V poznejši študiji pa dr. Vincenzo Di Marzo iz Istituto per la Chimica di Molecale di Interesse Biologico v Neaplju navaja, da čokolada vsebuje premalo snovi, da bi povzročila učinke, podobne marihuani. Obe strani se strinjata, da lahko čokolada vsebuje spojine, ki povzročajo zasvojenost. Še enkrat nihče ni prepričan, katere spojine so in zakaj lahko vplivajo na nas, ki jo uživamo.