Slaščice

Sorbet

Sorbet je zamrznjena sladica, sestavljena iz zgolj sadne kaše (ali sadnega soka, kot je limonin sok) in sladila (običajno sladkor, preprost sirup ali liker). Medtem ko so sladoled, gelato in šerbet vsebujejo mlečne izdelke, je sorbet popolnoma veganski. Sorbet je bil prvotno uporabljen kot sredstvo za čiščenje brbončic med obroki, njegova prva uporaba kot sladica je bila predstavljena v francoskih kavarnah v sedemnajstem stoletju. Mnogi menijo, da sorbet izvira iz starodavne Perzije. Beseda sorbet izhaja iz perzijskega besede šarbat, ki pomeni ledeno sadno pijačo, te so stari Perzijci uporabljali med različnimi obroki za osvežitev neba v ustih. Obstajajo številne legende in miti o izvoru v Evropi, ki pa jih ne podpirajo nobeni dokazi. Izvor sorbeta pripisujejo zgodovinskim osebnostim, kot so rimski cesar Neron, Marko Polo in italijanska vojvodinja Catherine de ‘Medici.

Značilnosti sorbeta

 • Vsebnost maščob
  Sorbet je v primerjavi z večino drugih zamrznjenih sladic najmanj maščoben saj ne vsebuje mlečne smetane.
 • Tekstura
  Zaradi pomanjkanja smetane ima sorbet najlažjo in najostrejšo teksturo v primerjavi z drugimi zamrznjenimi sladicami. Ena različica sorbeta, imenovana granita (imenovana tudi italijanski led ali vodni led), se med zamrzovanjem občasno strga, zato so ledeni kristali še posebej luskasti.
 • Okus
  Podobno kot šerbet je tudi sorbet po svojih okusih omejen na okuse na osnovi sadja. Recepti sorbeta pogosto vključujejo sveže sadje, priljubljeni okusi sorbeta pa vključujejo lubenico in jagodni sorbet.
 • Temperatura
  Sorbet postrežemo pri toplejših temperaturah kot gelato in sladoled (med -5 in -10 stopinjami), da ostane dovolj mehak za uživanje. Toplejše temperature pomenijo, da je njen okus veliko bogatejši od sladoleda.

Razlika med sladoledom in sorbetom

Sladoled je zamrznjena sladica iz kreme mleka, smetane, sladil in pogosto rumenjakov.

 1. Vsebnost maščob
  V sladoledu je najvišja vsebnost mlečne maščobe kot v kateri koli zamrznjeni sladici, po navadi se giblje med 14 in 25 odstotki (USDA zahteva, da ima sladoled vsaj 10 odstotkov mlečne maščobe).
 1. Tekstura
  Puhasta kremasta tekstura sladoleda je edinstvena med zamrznjenimi sladicami. Sladoled mešamo (v sladoledarju) pri visokih hitrostih, da dodamo zračne mehurčke mešanici, kar sladoledu daje edinstveno teksturo. Postrežemo ga lahko tudi v slogu, imenovanem “mehka postrežba”, ki ima več zračnih mehurčkov in je postrežena pri nekoliko višji temperaturi za ultra mehak okus.
 1. Okus
  Sladoled je neverjetno vsestranskega okusa. Okusi sladoleda pa lahko vključujejo vse od karamele,  jagode, pistacije do čokolade. Če vaniljevemu sladoledu dodate prelive, kot so čokoladna omaka ali oreščki, nastane različica sladoledna sladice, imenovane sundae.