Slaščice

Frape napitek

Frape je ledena pijača, ki jo pretresemo ali zmešamo, da dobimo okusno, penasto in osvežilno pijačo. Postrežemo ga hladnega, pogosto s stepeno smetano in prelivi. Led lahko dodate pred kavo ali po njej. Mnogi po vrhu prelijejo tudi ostale dodatke po meri (sladkor, mleko, vanilja in sladke omake). Odvisno od tega, v čem ga stresete ali mešate, strokovnjaki menijo, da je mešalnik za drobljenje ledu boljši od stresalnika za mešanje frapeja.

Je frape kava?

Čeprav se frape tradicionalno pripravlja s kavo, lahko nekatere aromatične frape napitke pripravite tudi s čaji, sokovi ali vročo čokolado, možnosti je neskončno. Obstaja veliko različic te priljubljene mešane ledene pijače, ki je bila v Evropi prvič navdihnjena pred desetletji. Beseda Frape izhaja iz francoske besede frapper, ki pomeni klofutati, trkati ali premagati.

Zgodovina Frapeja

Številne hladne kavne pijače z imenom “café frappé” segajo v 19. stoletje. Nekatere so bile bolj podobne kašam, druge bolj ledeni kavi.

Grška različica »café frappé« z uporabo instant kave je bila izumljena leta 1957 na mednarodnem sejmu v Solunu. Delavec podjetja Nestlé je razkazoval nov izdelek za otroke imenovan čokoladni napitek, ki ga dobimo tako, da ga zmešamo z mlekom in stresemo v mešalnik. Drug delavec je med odmorom iskal način, kako spiti običajno instant kavo, a vroče vode ni našel, zato je kavo v stresalniku pomešal s hladno vodo in kockami ledu. Ta improvizacija je ustanovila danes mnogim priljubljeno grško pijačo. Frappé trži predvsem Nestlé in je med najbolj priljubljenimi pijačami v Grčiji, na voljo pa je skoraj v vseh grških kavarnah.

Čeprav je Café Frappé danes večinoma povezan z grško različico instant kave, je preostali svet v zadnjih dveh desetletjih sprejel espresso različico. Novodobni frape se pripravlja z dvojnim espressom, belim sladkorjem in ledom ter smetano. Tuji turisti v Grčiji so frape odpeljali v svoje domovine, kjer so ga sprejeli z nekaj spremembami. V Bolgariji se včasih uporablja Coca-Cola namesto vode, na Danskem se namesto vode iz pipe pogosto uporablja hladno mleko. V Srbiji frappé običajno delajo z mlekom in sladoledom.

Smutiji in kavni napitki

V čem se frape razlikuje od smutija, ledene kave ali ledenega kapučina? Frape se meša dlje, dokler ne nastane močna pena in led se dobro premeša.

Če frape stresete v koktajl stresalnik, lahko zdrobljen led po stresanju dodate kavi. Smutiji ali ledeni kapučino se zmešajo do želene konsistence ledu, ne glede na peno. Ledene kave pogosto ne miksajo, temveč jo postrežejo kot močno kavo, ki jo postrežejo na ledu. Ker je postopek mešanja podoben pri ledenem kapučinu ali frape kapučinu, je pogosto težko videti ali vedeti razliko.

Frape je priljubljen tudi na mednarodni ravni. Ima regionalne različice, kot so: Adzuki (rdeči fižol) Frape na Japonskem, Dulce de LecheFrap v Argentini in Coffee Jelly Frap na Filipinih. Za več informacij nam pišite in z veseljem vam bomo svetovali.